Search
  • arsverbalissajt

Radoznalost ispod šešira


Na individualni rad sa mnom ju je dovela čista radoznalost. Ne ona koja je ubila mačku, već ona druga, dobra radoznalost, poznatija kao znatiželja. Nakon što sam pohvalila znatiželju kao prelepu osobinu, dozvolite mi da pojasnim da osobine nisu ništa drugo do potencijali koje smo razvili i koje, u manjoj ili većoj meri, razvijamo celog života – nesvesno ili svesno. Dakle, ako se smatrate malo znatiželjnom osobom, a voleli biste da budete radoznaliji za sebe, važno je da znate da taj potencijal možete da razvijete. Kako? Pa, svesnim radom na njegovom razvoju.

A evo kako je Dara „uposlila“ tu svoju osobinu...

U jednom poluformalnom razgovoru, na pauzi između dve radionice, reče mi: „Pitam se da li je ovo sve što ja mogu. Da li je posao kojim se bavim moj poziv kojim ću se baviti do kraja života ili je možda vreme za promene. Mislim, i jedno i drugo mi je OK, ali želim da znam u kom pravcu da se razvijam, jer prostora za razvoj sigurno imam.“ Nije me iznenadio njen pomirljivi ton dok je pričala o svojoj trenutnoj poslovnoj situaciji, kao ni samopouzdanje koje je provejalavalo kroz tu pomirljivost. Taj ton, to vam je, rekla bih, odlika svih samouverenih ljudi koje sam do sada upoznala. Taj Darin ton je bio ton koji kaže da je sad tako kako jeste, ali da je sve promenljivo. Jer, najposle, tome su je naučila prethodna iskustva: promene su neminovnost i jedina izvesnost na koju možemo računati. A prethodna iskustva je sticala, između ostalog, zahvaljujući radoznalosti. Onoj koja je usmerena ka potencijalima koje nosi ispod šešira, a ne ka događajima u komšijskom dvorištu ili na nekoj drugoj planeti. Elem, da se vratim na naš dijalog...

„Znaš, zato i hoću da rešim taj NBI test, da vidim da li će mi dati neku smernicu.“ Odmah sam je ispravila i kazala da nije u pitanju test, već da se radi o upitniku. Znam da klijentima razlika između testa i upitnika malo znači, ali nama, savetnicima, ta razlika čini osnovu pristupa alatki – jer ne testiramo mi nikoga, nas u alatku uvodi radozlanost da upoznamo, razumemo i posložimo rezultate upitnika. No, kako god da ga je nazvala, Dara je upitnik popunila i dobila uvide o sebi koje je već, kako je sama rekla, u popriličnoj meri imala. Ovo me nije iznenadilo budući da se radi o osobi koja samospoznaju i lični razvoj smatra životnim prioritetima. Ipak, ono u čemu joj NBI upitnik jeste bio značajan, a što mi je, takođe, sama rekla nakon fidbek sesije, bilo je jedno novo i sasvim drugačije posmatranje svojih preferencija i jedno novo slaganje starog i poznatog materijala. Prvi rezultat našeg rada je bio taj što je, imajući u vidu novoposloženo, lakše odlučila koji će korak napraviti na putu poslovnog (mada je poslovno i lično) i ličnog (mada je lično i poslovno) razvoja. Što se ličnog tiče, tu su stvari bile jasne, ali što se tiče posla... E, to beše kompleksnije. Jer, naredni korak je morao zadovoljavati Darine kreativne potencijale, razne želje za novim i drugačijim, ali i potrebu da bude sigurna da se kreće u okviru strukture i sistema. Priznajte da nije lako čak ni razumeti pročitano i zamislite kako je tek njoj kad sve to mora da sklopi u paket. Ipak, ma koliko se činilo komplikovanim pomiriti dve suprotnosti i ma koliko bilo izazovno naći meru usred naizgled nemerljivog, Dara je u svojoj potrazi uspela. Kako znam?

Pa, kao prvo, par meseci nakon naše NBI fidbek sesije, zakazale smo koučing sesiju na temu: Koju, međ’ silnim poslovnim idejam, prvo izabrati? Kao drugo, danas, samo nekoliko meseci nakon koučing sesije, rezultati su veoma vidljivi i ogledaju se, prvenstveno, kroz inovativan, neobičan i zabavan način rada i rasta u okviru jedne stare i tradicionalne profesije. Naravno, kada kažem „rezultati“ mislim na rezultate našeg zajedničkog rada, a ne na Darina konkretna, ako ćemo pravo, čak i brojčano merljiva postignuća, koja su usledila nakon naše koučing sesije.

Za sve one koji se pitaju da li je Dara postigla rezultate zahvaljujući NBI upitniku i koučing sesiji, odgovor je jedno divno i prosto, a tako osnažujuće i za sve nas ohrabrujuće, NE. Dara je do mesta na kom danas jeste došla prvenstveno zahvaljujući svojoj želji da se razvija, svojoj radoznalosti prema sebi i zahvaljujući spremnosti da svoje potencijale, imajući u vidu okolnosti, mogućnosti i razvojne oblasti, korak po korak, dovede do realizacije. Ako me, pak, pitate da li su joj NBI i koučing bili olakšica na putu dosadašnjeg samoostvarenja, nimalo pretenciozno ću vam reći da jesu – jer je upoznavanje onog što se nalazi ispod šešira mnogo lakše ako proces vodi neko ko je za to obučen i stručan.


P.S. Od klijetkinje sam dobila dozvolu da opišem naš rad. Sve opisano je realno i autentično, osim imena – njega je klijetkinja izabrala da joj se slaže sa šeširom 😊


Autorka teksta: Mirjana Jaraković, ISCP kouč i NBI savetnica

46 views0 comments

Recent Posts

See All